Select Page

solliciteren

Je hebt een goed gevoel overgehouden aan je laatste sollicitatie, deze baan wil je graag hebben en je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek! Maar, je weet, er zijn ook een hoop andere kandidaten die strijden voor dezelfde positie. Hoe maak jij een sterke indruk en onderscheid jij je van de rest?

Wij delen 5 tips om een verpletterende indruk achter te laten zodat jij die droombaan kan binnenhalen.

1. Stuur een persoonlijke bedankbrief of mail op

Je gesprekspartner heeft meerdere mensen geïnterviewd en het gevaar is dat al heb je zo’n sterke indruk achter gelaten soms de laatste het best blijven hangen. Daarom wil je zonder al teveel te pushen bij je potentiele nieuwe collega in het vizier blijven. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is door een bedankbrief te schrijven met daarin een aantal niet te missen aspecten:

 • Haal aan dat je een prettig gevoel hebt overgehouden aan het gesprek
 • Complimenteer het bedrijf, de omgeving, de ligging.
 • Geef aan dat je graag zo snel mogelijk zou willen starten
 • Denk goed aan grammatica en zinsopbouw
 • Probeer informatie uit het gesprek te verwerken
 • Brief kort na sollicitatie opsturen

2. Een snel belletje doet wonderen

In een telefoongesprek kun je je stem gebruiken om emotie en enthousiasme over te brengen. Heb je echt een goed gevoel over gehouden aan het gesprek en voel je je zeker dan kan dit net de doorslaggevende factor zijn om voor jou te kiezen!

3. Voeg je gesprekspartner toe op Linkedin

Dit is niet een of, dit moet je eigenlijk standaard doen. Alsof die op je checklist staat om af te vinken. Check wel even, mocht je profiel een tijd lang niet ge-update zijn of alle informatie nog correct is. Een goede profiel foto is ook heel belangrijk! Hoe maak je een goede profiel foto voor Linkedin?

Wel doen:

 1. Zorg voorgoed licht: Lichtere foto’s werken beter, je komt daarin beter naar voren.
 2. Zorg ervoor dat je goed in het frame zit. Een close up van een spontane lach doet wonderen en blijft hangen.
 3. Filtertje, mits niet overduidelijk is ok. Je bent jezelf toch een beetje aan het verkopen he!

Niet doen:

 1. Zonnebril, vakantie foto’s sowieso liever vermijden. Die kan je gesprekspartner op Facebook wel opzoeken.
 2. Vage foto’s waar je gezicht niet duidelijk herkend wordt.

4. Niet vergeten: Check ook je Facebook!

Recruiters, Human resources kijken tegenwoordig vaak wat verder dan alleen CV en Linkedin. Wees je daarvan ook bewust, gebruik je Facebook? Misschien die laatste foto op reis waar je behoorlijk dronken erop staat wellicht toch even verwijderen. Voor de rest, ook jou sociale kant zullen ze graag willen zien dus leuke, mooie foto’s van reisbestemmingen kunnen gewoon blijven staan.

5. Final, google check

Google weet alles! Heb je je eigen naam weleens gegoogeld? Misschien krijg je wat resultaten die je niet graag zou willen zien. Helaas kun je daar niet altijd wat aan doen. Toch is het wel handig om hier onderzoek naar te doen zodat je je ook kunt voorbereiden op vragen daarover zodat je heel sterk kunt reageren!

Bron: Staat Van Dienst: “Nazorg is net zo belangrijk”